» Carrick, Robert

Carrick, Robert (1873-1957), född i England, kom som barn till Gävle då fadern flyttade sin affärsrörelse från Göteborg. Robert Carrick återvände till England för att gå ut skolan där men kom till Gävle i slutet av 1880-talet för att arbeta i faderns företag och även som revisor i Gefleborgs Enskilda Bank.

C. introducerade många idrottsgrenar på den svenska ostkusten och gjorde Gävle till en av Sveriges främsta idrottsstäder på 1890-talet. Han tillhörde själv svenska eliten i många grenar - som fotboll, friidrott, gymnastik, skidor, konståkning, löpning, rodd, segling, cykel och skridsko.

C. satte upp ett fotbollslag i Gefle Idrottsförening i mitten av 1890-talet, blev dess ledare och införde moderna träningsmetoder. Det ledde till att GIF 1899 vann von Rosens pokal, vilket motsvarade svenska mästerskapet.

1912 startade han egen agenturrörelse för trävaror i Gävle och blev tio år senare brittisk vicekonsul i staden. Han hade också brandförsäkringsagentur för Skandia med kontor på Centralplan 5 och var under ett antal år styrelseordförande i Elof Malmberg AB. Han drev också Åbyfors Tegelbruk och Storviks Tegelbruk. Bodde en tid på Brynäs herrgård.

C. var ledamot av GIF:s styrelse 1891-1928 och av överstyrelsen för Riksidrottsförbundet 1903-1908.
Tillbaka